Hoppa till innehåll

Varukorg

Laddar…

Tobaksburk

7 500 SEK

Beskrivning

Tobaksburk, formgiven av skultören och konsthantverkaren Carl Elmberg (1889–1955). Efter sina studier i Tyskland och Italien arbetade Carl Elmberg under Carl Milles för att senare ta vid ett självständigt arbete. Tobaksburk har en reliefdekor av en jaktscen. Till hans andra verk för Näfveqvarn hör gjutgärnslyktan Diana Lantern, formgiven tillsammans med arkitekten Martin Westberg.

Gjutjärn är ett levande material och varje produkt är unik. Rätt skött kan en produkt i gjutjärn hålla i generationer. Den patina gjutjärnet får med tiden är en del av produktens unika värde. Näfveqvarns produkter är efterbehandlade med alkoholbaserad färg för att tåla fukt och vatten. Hur länge färgen skyddar beror bland annat på väder och vind. Vill man ge ny glans åt produkterna kan man borsta dem med stålborste och måla ett nytt lager färg.

Specifikation
Material
Gjutjärn
Mått
Höjd: 13,5 cm
Diameter: 11,5 cm
Näfveqvarn
Näfveqvarn är ett av Sveriges äldsta och främsta designföretag. Under första hälften av 1900-talet samlade Näfveqvarn den svenska designeliten och var under decennier världskänt för sin kvalitet och kreativitet när klassiska produkter skapades i det tidlösa materialet gjutjärn. Idag hålls den hantverksmässiga produktionen fortfarande i Sverige, på ett av de få mindre kvalitetsgjuterier som finns kvar i landet. Produkterna tillverkas av återvunnet skrot och efterbehandlas utan giftiga kemikalier och med hjälp av vind- och vattenkraft som energikälla.