Hoppa till innehåll

Varukorg

Laddar…
Home of Mogensen
Apr 12, 2022

The Home of Børge Mogensen

Huset som ligger på Soløsevej i Gentofte ritades av Mogensen i tilsammans med arkitekterna Arne Karlsen och Erling Zeuthen Nilsen. Men om man ska tro ryktet har Mogensen på egen hand stått för det mesta av husets arkitektur och design.

 

J39 Chair och 6286 Table
Library Table och Spanish Dining Chair av Børge Mogensen

Det omgivande området är naturskönt och frodigt, vilket gav dess smeknamn "arkitekternas träsk." Stadsdelen blev popouär under 1960-talet, där kända namn inom arkitekturen bodde praktiskt taget sida vid sida. Inflytelseika personer som Jørn Utzon, Eva och Nils Koppel, Mogens Lassen, samt Karen och Ebbe Clemmensen. Det är också där Hans J. Wegner bodde, bara hundra meter från Mogensen.

 

Library Table och BM61 av Børge Mogensen
Library Table och BM2 Armchair av Børge Mogensen

Mogensens designprinciper hade stor betydelse även vid byggandet av hans eget hem. Han ansåg att möbler skulle ge en känsla av lugn och med ett blygsamt uttryck uppmuntra människor att leva ett opretentiöst liv. Medan han var rigorös i sin designstrategi, var hans idé om hemmet som informellt och välkomnande.

 

Spoke-Back Soffa av Børge Mogensen
Spanish Chair av Børge Mogensen

Husets fönster från golv till tak gav en vacker utsikt över trädgården. Hemmet var den plats där Mogensen fann sinnesro att skapa.

J39 Chair och Mogensen 6286 Table av Børge Mogensen
Rocking Chair av Børge Mogensen

Mogensens hus var hem för några av hans mest ikoniska designklassiker. Faktum är att många av hans välkända verk konstruerades för att passa in i hans eget hem. Den omtalade soffan 2213, formgiven år 1962, var stoltheten i vardagsrummet och intill den stod två av hans spanska stolar, designade 1959.

 

Spanish Chair och Mogensen 2213 Soffa av Børge Mogensen
Hunting Chair av Børge Mogensen

För att testa sina konstruktioner innan de godkändes för produktion skapade Mogensen prototyper som fick ta plats i husets "laboratorium". Ett sådant fanns i nästan varje rum i huset. Hela familjen hjälpte till att testa de olika möblerna. Barnen hoppade i sofforna, lekte runt på stolarna och hela familjen satt på matsalsstolarna och åt sina måltider. Om designen var tillräckligt stark för att uthärda vardagen med barn,  betraktdes den som "godkänd".

 

Library Table och J39 Chair av Børge Mogensen
Spanish Chair av Børge Mogensen
Shop Story
Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din shoppingupplevelse. Få reda på mer