Hoppa till innehåll

Varukorg

Laddar…

Faun Urn

7 000 SEK

Beskrivning

Ivar Johnsson (1885–1970) var en av Sveriges mest inflytelse­rika skulptörer. Hans verk fanns på flera offentliga platser i landet. I Göteborgs hamn pryds hamninloppet av skulp­turen Kvinna vid havet. I samma stad utformade även Johns­son utsmyckningar till Karl Johansskolan. Skolan ritades av arkitekt Gunnar Asplund. Skulptören och arkitekten sam­arbetade även vid byggandet av Stockholms stadsbibliotek, vars entré pryds av reliefer utformade av Ivar Johnsson. På världsutställningen i Paris 1925 erhöll Johnsson en Grand Prix­medalj för bronsskulpturen David. För Näfveqvarns bruk formgav skulptören ett flertal föremål, bland annat urnan Faun.

Specifikation
Material:
Gjutjärn är ett levande material och varje produkt är unik. Rätt skött kan en produkt i gjutjärn hålla i generationer. Den patina gjutjärnet får med tiden är en del av produktens unika värde. Näfveqvarns produkter är efterbehandlade med alkoholbaserad färg för att tåla fukt och vatten. Hur länge färgen skyddar beror bland annat på väder och vind. Vill man ge ny glans åt produkterna kan man borsta dem med stålborste och måla ett nytt lager färg.
Mått:
H: 33,5 cm, Ø: 31 cm
Vikt:
24 kg
Näfveqvarn
Näfveqvarn är ett av Sveriges äldsta och främsta designföretag. Under första hälften av 1900-talet samlade Näfveqvarn den svenska designeliten och var under decennier världskänt för sin kvalitet och kreativitet när klassiska produkter skapades i det tidlösa materialet gjutjärn. Idag hålls den hantverksmässiga produktionen fortfarande i Sverige, på ett av de få mindre kvalitetsgjuterier som finns kvar i landet. Produkterna tillverkas av återvunnet skrot och efterbehandlas utan giftiga kemikalier och med hjälp av vind- och vattenkraft som energikälla.